RIF har et hovedmål om å bidra til trygghet, mestring og trivsel for alle spillere, trenere og lagledere. Vi ønsker å utvikle spillere til eget A-lag og andre klubblag på høyere nivå i regionen. Vi skal også bidra til at NFF`s Fair Play blir hovedfokus i alle ledd.
Vi skal ta hensyn til modning, interesse og ferdigheter hos spillerne. Klubben skal jobbe mot at alle spillere skal få et best mulig tilbud ut ifra sine forutsetninger og ambisjoner. Alle våre involverte, spillere, trenere, lagledere og foresatte skal følge NFF`s Fair Play-retningslinjer.
Det skal avholdes trenerforum minimum 3 ganger i året og trener- og lagledermøter og foreldremøter minimum 2 ganger i året, for å jobbe mot og opprettholde disse målene.
Retningslinjene i sportsplanen skal føre til at alle involverte jobber sammen mot et felles mål.
Retningslinjer for spillere
- I alle fotballkamper som spilles i Norge skal det gjennomføres Fair Play-hilsen både før og etter kampen.
- Et klassisk uttrykk for gjensidig respekt.
- Arrangør er ansvarlige med hjelp av dommer og kampvert.
Retningslinjer for foresatte
- Som foresatte og foreldre kan du bidra til å gjøre barnefotballen til en opplevelse for barna. Her er noen huskeregler:
- Støtt opp om klubbens arbeid – gjennom foreldremøter forankres fotballens og klubbens verdisyn.
- Møt fram til kamper og treninger – du er viktig både for spillerne og miljøet.
- Gi oppmuntring til alle spillerne i med- og motgang – dette gir trygghet, trivsel og motivasjon for å bli i fotballfamilien lenge.
- Vi har alle ansvar for kampmiljøet – gi ros til begge lag for gode prestasjoner og Fair Play.
- Respekter trenerens kampledelse – konstruktiv dialog om gjennomføring tas med trener og klubb i etterkant.
- Respekter dommerens avgjørelser – selv om du av og til er uenig!
- Det er ditt barn som spiller fotball. Opptre positivt og støttende – da er du en god medspiller!
Dommere
RIF Fotball skal ha som må å rekruttere nye dommere hvert år, og som et minimum ha 3 dommere som dømmer i kretsserie eller høyere.
Hvert år skal klubben utdanne klubbdommere. Disse skal gis mulighet til å dømme trenings- og ordinære kamper der krets ikke setter opp dommere.
På trener- og lagledermøter gjennomgåes det retningslinjer for mottak og oppfølging av klubbdommere:
- Ta alltid klubbdommeren god i mot.
- En person fra hjemmelaget har ansvaret for å følge opp klubbdommeren.
- Den ansvarlige for klubbdommeren skal, sammen med kampverten, påse at Fair Play overholdes, også mot dommeren. Det skal gripes inn hvis situasjoner utenfor banen oppstår som gjør at klubbdommeren kan føle seg ukomfortabel.
- Alle lag skal ha fløyte i bagen i reserve i tilfelle klubbdommeren har glemt sin.
- Tilby alltid å hjelpe klubbdommeren med å ta tiden.
- Snakk med klubbdommeren i pausen.
- -akk ALLTID klubbdommeren for kampen.
Ved å ha gode rutiner og oppfølging av klubbdommerne tror vi at noen vil ha lyst til å fortsette dommerkarrieren.
Hvert år skal de eldste gutte- og jentelagene få besøk av dommere på sine treninger og spillermøter, med informasjon om dommergjerningen og også få lov til å prøve seg.
Klubben skal gå aktivt ut på interne fora og via sosiale medier og lokalavis og tilby de som har lyst til å bli dommere en mulighet til å starte opp.
Dommere vil få dekket både tøy, sko og noe kjøring av klubben.
De som takker ja til tilbudet vil følges opp av dommerkontakter fra klubb. Ingen skal behøve å reise alene til kamp hvis den ikke ønsker det.
Til alle treningskamper i klubben skal dommerne ha prioritet til å dømme kampene.
Dommerne i RIF Fotball skal samles flere ganger hvert år, spesielt før seriestart for gjennomgang av nye regler og satsningsområder, og i etterkant for å evaluere sesongen og for sosialt samvær.
Jentefotball
RIF har et ønske om å satse mer på jentefotball. De har i 2022 ansatt en jentefotball ansvarlig og vil jobbe målrettet mot å rekruttere flere jenter til klubben. Dette er et arbeid som er viktig for å kunne løfte RIF opp til å bli en fotball arena for alle, uansett kjønn. Så langt det lar seg gjøre vil vi ha rene jentelag, men ønsker også å implementere jenter i guttelagene dersom det er for få jenter på det års trinnet.
NFF’s Fair Play-skole
- Å gi lærere, trenere og andre en mulighet til aktivt å utforske moralske og etiske problemstillinger sammen med barn.
- Gjennom refleksjon, diskusjon og oppgaver skal programmet bidra til mindre mobbing, større grad av inkludering og positive atferdsendringer i skole- og fotballmiljøet.
Spilletid
Alle spillere i kamptroppen skal spille minst en omgang. Dette fordi vi tror det skaper trygghet, utvikling og spilleglede. Fotballspillere ønsker å spille fotball, ikke sitte på benken. På denne måten ønsker vi å beholde flere spillere enda lenger, og at flere som har sluttet kommer tilbake. Dette skal gjennomføres på alle alderstrinn og nivåer, opp tom G19.
Egentrening
Trenerne skal oppfordre og oppmuntre til egentrening hos spillerne. Gjennom bevisstgjøring av nytteverdien av egentrening, vil spillerne kunne bedre hjelpes mot framtidige mål.
Differensiering
RIF Fotballs målsetting er å legge til rette for mestring og utvikling på et fornuftig nivå for alle spillere uansett årsklasse, både i kamp og på trening. Det skal legges til rette for at alle skal få tilfredsstillende trening, uansett mestringsnivå og treningsmotivasjon. Gode opplevelser på treningsfeltet og i kamp gir økt motivasjon og lyst til å trene.
Alle spillere skal ivaretas og det er også lov å være god.
Hospitering
Hospitering vil si at spillere får trene med eldre spillere. Det skal være et tillegg til de vanlige treningene en spiller har, utenfor kampsesong.
Dette skal være et tilbud til de som har høy treningsmotivasjon og trener hardt og ikke nødvendigvis bare til spillere som er best. For RIF fotball vil det være aktuelt med hospitering fra 12 år og oppover.
Forutsetning for god hospitering er god kommunikasjon mellom de aktuelle trenerne, at det utarbeides systematiske planer og at det stilles krav til spilleren som hospiterer.
Det er også viktig å være ute i god tid med planleggingen av hospiteringen slik at alle parter er godt forberedt. Her skal trenerkoordinator informeres og være med i prosessen.
Det må skapes en forståelse for hvorfor dette virkemiddelet nyttes, og hva det innebærer for de som er involvert.